Şirketler, bir ya da birden fazla kişinin kar elde etme amacıyla mal ya da hizmet sunmasıyla ortaya çıkmıştır. Bazı şirketler fırsatları kullanarak ve doğru stratejiler uygulayarak büyümelerini güçlü bir şekilde sürdürürken, bazı şirketler yerinde saymaktadır. Güçlü büyüme sağlayan bazı şirketler 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşarak dev şirketler olarak tarihe adını yazdırmışlardır. Biz elbette yerinde sayan şirketlerden değil, güçlü büyüme sağlayan şirketlerden bahsedeceğiz.
İlk olarak bilgisayarlarımızda kullandığımız Windows işletim sisteminin üreticisi olan Microsoft şirketinden bahsedelim. Microsoft, farklı gereksinimleri karşılayan bir dizi yazılım ürünü ve hizmetini geliştiren bir şirket olarak dünyanın en büyükleri arasında yer almaktadır. 1975 yılında kurulan bu şirket, teknolojinin ilerlemesi ve kişisel bilgisayarların popüler hale gelmesiyle büyümesini bir hayli hızlandırmıştır ve kuruluşundan 44 yıl sonra, 2019 yılında 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşmayı başarmıştır.
İkinci olarak Steve Jobs’ın 1976 yılında kurduğu Apple şirketi, telefon sektöründe bir çığır açarak telefonları akıllı hale getirmiştir. Şirketin halihazırda ürettiği teknoloji ürünleri arasında akıllı telefon, laptop, akıllı saat, tablet ve TV gibi ürünler bulunmaktadır. Microsoft gibi güçlü büyüme gösteren bu şirket, 1 trilyon dolar piyasa değerine 2018 yılında, kuruluşundan 42 yıl sonra ulaşarak dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almıştır.
Listede 1 trilyon dolar değerine ulaşan üçüncü şirket olan Amazon, diğer iki şirketten farklı olarak kitapların satıldığı bir pazar yeri olarak ortaya çıktı. Daha sonra diğer fiziki ve fiziki olmayan ürünleri internet ortamında satılan ürünler haline getirerek kendisini online ürün satışının adresi haline getirmiştir. Jeff Bezos tarafından 1994 yılında kurulan bu şirket, daha önce belirttiğimiz iki şirketten çok daha kısa sürede, 24 yıl sonra 1 trilyon dolar değerine ulaşmıştır.
Hemen hemen hepimizin internetten bir şeyler aramak için aklına ilk gelen site olan Google; Gmail, Chrome, Haritalar ve Youtube gibi servisleri bünyesinde barındıran bir şirket olarak, kuruluşundan 21 yıl sonra 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan şirketlerden biri olmuştur.
Listenin sonuncusu ve en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, merkezi olmayan yapısı ile Satoshi Nakamoto adını kullanmış bilinmeyen bir grup veya kişi tarafından açık kaynak kodlu bir yazılım olarak 2009 yılında ortaya çıkmış ve diğer şirketlerden çok daha öte bir performans göstererek sadece 4 yılda 1 milyar dolar piyasa değerine ulaşmayı başarmıştır. Bitcoin, hızlı yükselişini hızla devam ettirirken, 2021 yılına gelindiğinde sadece 12 yılda 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşmayı başaran dev bir kuruluş olmuştur.