İspanya Cadiz Üniversitesi’nden bilim insanları okyanus çöplerinin sınıflandırılmasıyla ilgili bir araştırma yayınladı. Nature Sustainability dergisinde yayınlanan bu araştırmada mikroplastikler hariç, 3 santimetreden büyük ve tanımlanabilir çöpler analiz edildi. Yayınlanan analizde okyanuslarda bulunan çöplerin büyük bir kısmının plastik çöpler tarafından oluştuğu görüldü.
Tek kullanımlık plastik torbalar, yüzde 14,1 ile okyanuslarda belgelenen plastik çöplerin en yüksek payını oluşturmaktadır. Plastik şişeler yüzde 11,9 ile ikinci sırada yer alırken, gıda kapları ve çatal bıçak takımı yüzde 9,4 ile ikinci sırada yer aldı. Diğer yaygın atık maddeleri; plastik ambalajlarlar (%9,1), sentetik halatlar (%7,9), balık tutma malzemeleri (%7,6), plastik kapaklar (%6,1), endüstriyel paketler (%3.4), cam şişeler (%3.4) ve içecek kutuları (%3.2) olarak sıralandı.
Okyanuslarda en yüksek çöp yoğunluğu kıyı şeridinde ve kıyılara yakın deniz tabanlarında bulundu. Araştırmacılar, rüzgar ve dalgaların sürekli olarak çöpleri kıyılara ve kıyılara yakın deniz tabanlarına süpürdüğünü belirtti. Aynı zamanda halatlar ve ağlar gibi balıkçılık malzemelerine açık denizlerde çokça rastlandı ve bu bölgedeki çöplerin büyük bir kısmını oluşturuyordu.
Okyanus çöplerinin kaynağına bakıldığında, paket serviste kullanılan ürünler, plastik poşetler, paketleme kağıtları, yemek kapları, plastik çatallar, plastik bıçaklar, cam şişeler ve teneke içecek kutularının en büyük oranı kapladığı görüldü. Aynı dergideki diğer bir çalışmada Avrupa’daki 42 nehirden okyanusa giren çöpler incelendi. Türkiye, İtalya ve İngiltere’nin yüzen deniz çöpüne en çok katkıda bulunan üç ülke olduğu tespit edildi.
Bilim insanları bu araştırmayla okyanuslardaki plastik çöpün kaynaklarını belirlemenin sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olacağını umuyorlar.