![Tropik Ormanları En Çok Tahrip Eden Ülkeler Tropik Ormanları En Çok Tahrip Eden Ülkeler](https://veridetay.com/wp-content/uploads/2021/08/tropik-orman-tahribati.jpg)
İklim değişikliklerinin önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması söz konusu olduğunda, ormansızlaşma (orman tahribatı) gezegenin çeşitli bölgelerinde önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Endüstrinin ve ticaretin yaygınlaşması da dünyamızda daha fazla orman tahribatına sebep olmaktadır. Nitekim bazı ülkeler endişe verici oranlarda ağaç keserek ormanların tahrip edilmesini sağlamaktadır. Dünyanın oksijen kaynağı olan tropik ormanlarda son senelerde büyük ülkelerin tahribatı altındadır.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından bugün yayınlanan bir raporun sonucuna göre Avrupa Birliği’nin, uluslararası ticaret akışlarına dayanılarak 2005’ten 2017’ye kadar küresel tropikal ormanların yüzde 16’sını tahrip ettiği ortaya konmuştur. Avrupa Birliği’nin payı ABD’nin iki katından fazladır (yüzde 7). Avrupa Birliği’ni sadece yüzde 24 oranla sadece Çin geçmektedir. Rapor için Doğal Hayatı Koruma Vakfı(WWF), uydu görüntüsü analizlerinden ve ticaret akışı çalışmalarından elde edilen verileri ve bulguları kullanmış ve değerlendirmiştir.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’na göre, soya, hurma yağı ve sığır eti ithalatı, tropikal ormanların en büyük alanının yok edilmesine sebep olmuştur, bunu ahşap ürünler, kakao ve kahve sırasıyla izliyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı; AB’nin 2017’de dolaylı olarak 116 milyon ton CO2 emisyonuna neden olduğu için sonucunu “ithal ormansızlaşma” olarak adlandırıyor. Bu, aynı yıl tarım sektöründen kaynaklanan AB emisyonlarının dörtte birinden fazlasına eşdeğer. Bu dolaylı emisyonlar, sera gazı emisyonlarına ilişkin resmi istatistiklere dahil edilmemiştir. Tropikal ormanlar, küresel karbon döngüsünde ve dolayısıyla küresel iklimde çok önemli bir rol oynamaktadır. Dünya çapında bitki örtüsü ve toprakta depolanan karbonun %17’sinden fazlasını depolarlar. Ormanlar yok edildiğinde, atmosfere karbondioksit (CO2) salınır ve iklim değişikliğine katkıda bulunur.
Tropikal yağmur ormanları Güney ve Orta Amerika, Afrika, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da bulunur. Dünyanın en büyük üç yağmur ormanı bölgesi, Güney Amerika’daki Amazon Havzası, Orta Afrika’daki Kongo Havzası ve kuzeydoğu Avustralya ile Yeni Gine’nin yağmur ormanlarıdır. Dünyadaki tropikal ormanların yüzde 78’i bu üç bölgede yer almaktadır. Tüm tropikal yağmur ormanları, çok yüksek düzeyde tür zenginliği ile karakterize edilir. İnsanlar, yağmur ormanlarının biyolojik çeşitliliğinden doğrudan yararlanır; tüm yağmur ormanı bitkilerinin yalnızca yüzde biri tıbbi kullanımları için test edilmiş olmasına rağmen, ilaçlarımızdaki bileşenlerin yüzde 25’i yağmur ormanı bitkilerinden sağlanılmaktadır.