Uzaktan Eğitimin Geleceği

Gelişen teknolojik yapılar sayesinde aslında pek de yabancı olmadığımız uzaktan eğitim; dünyamızın pandemi ile karşı karşıya kalmasından sonra hayatlarımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bir unsur haline geldi. Öğrencilik hayatlarımızda hep hayal ettiğimiz okula gitmeden eğitim alma yapısı şimdi daha gerçekci bir hale bürünmüş bulunuyor. Uzaktan eğitim şimdi günden güne değişen hayatlarımızın etkileri doğrultusunda hayatımızın ve gelecek kuşağın daha çok ihtiyaç duyacağı bir eğitim alma sistemine dönüşüyor.

Ekmeğin aslanın ağzında olduğu bir dönemde, hem çalışıp hem okumak zorunda olan birçok insan var ve uzaktan eğitim bu insanlara bu olanağı çok güzel bir şekilde sunuyor. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak, istenilen zamanda istenilen mekanda alınan eğitimi kim istemez ki ?

Teknolojinin bu denli gelişmesinin getirdiği faydalarla beraber uzaktan eğitim sektörü ve kullanımı da hızla artıyor. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, interaktif videolar ve daha fazlası sayesinde hayatımızın bir parçası haline gelmiş mobil telefonlarla, tabletlerle ve bilgisayarlarla uzaktan eğitime ulaşma süreci de en kısa ve kolay haliyle bizlere sunuluyor.

Şimdi gelin hep birlikte verilerle uzaktan eğitimle alakalı güncel ve kayda değer bilgilere beraber bakalım:

E-Eğitimdeki Teknoloji Trendleri

E-eğitim pazar payı 2025 itibari ile 300 milyar dolar seviyesine ulaşacak. Teknoloji trendlerinin hızla değişimi ve gelişimi ile e-eğitim sektörünün hızlı ilerleyişine tanık olacağız. Özellikle mobil telefonların hayatlarımıza etkisiyle birlikte e-eğitim insanların mobil telefonlarını kullanarak istedikleri yer ve zamanlarda eğitimlerine devam edecekleri mecranın büyük kısmını elinde bulunduracak gibi görünüyor.

Eğitmenlerin %89’luk kısmı 3 boyutlu teknolojiyi içinde bulunduran teknolojileri kullanmak istiyor. Bunlardan bazıları artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 360° videolar ve daha fazlası.

Organizasyonların %67’si artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik yardımıyla mobil eğitimi öneriyor.

Hızlı değişimin etkileyeceği bir diğer faktör de öğrenme sürecimizde kullandığımız yöntemlerin değişmesi olacak. Eğitmenlerin %98’i interaktif videoların eğitim için esas olması gerektiğini düşünüyor.

Son günlerde herkesin konuştuğu ve yavaş yavaş daha fazla bilgi sahibi olmaya başladığı büyük veri (big data) de e-eğitimin geleceği noktasında bizler için büyük rol oynuyor. Büyük veri (Big data), organizasyonlara hangi içeriklerin daha fazla ilgi çektiği noktasında bilgi veriyor. Eğitmenlerin %93’lük kısmı büyük verinin (big data) getirdiği tahmini analiz gücü ile e-eğitimin gelecekte tamamen değişeceğine ışık tutuyor.

Peki şu ana kadar yazımızda değinmediğimiz yapay zeka? Yapay zekanın e-eğitime etkisi ilerleyen yıllarda nasıl olacak merak ediyor musunuz? Yapay zekanın bizlere sunduğu imkanlar doğrultusunda yapay zekanın da e-eğitimi çeşitlendirme noktasında güçlü yardımları olacak ve yapılan araştırmalara göre 2022’ye kadar yapay zekanın e-eğitim içerisinde kullanılması oranı da %48 artacak.

E-eğitimden Yararlanan İnsanlar Ne Diyor?

E-eğitimden yararlananların %63’lük kısmı online eğitimi tercih ediyor, çünkü hayat faaliyetlerini yerine getirirken kendilerini e-eğitim ile daha rahat hissediyorlar. %60’lık kısım e-eğitim sayesinde temel becerilerinin geliştiğine inanıyor. Gelin insanların geliştirdiklerine inandıkları yeteneklerine oranlarla bakalım:

  • %85 Kritik düşünme ve Problem çözme
  • %84 Zaman Planlaması
  • %84 Detaylara Odaklanma
  • %79 Yazım Becerileri
  • %69 Takım Çalışması
  • %62 Sözlü İletişim

E-Eğitimin Yararları

Organizasyonların %72’lik kısmı e-eğitimin rekabetçi avantajlarını geliştirdiklerini düşünüyor.

İş hayatında e-eğitim için harcanılan her 1$, yaratıcılığı 30$ düzeylerine çıkarıyor.

Okul hayatında öğrenciler saat başına 5 kat daha fazla bilgiye ulaştıklarına inanıyorlar.

Peki öğrencilerin e-eğitimi seçmelerinin en büyük nedenleri nelerdir?

  • E-eğitimin ucuz olması: Üniversite öğrencilerinin %60’ı ve üniversite mezunlarının %46’sı e-eğitimin ucuz olduğunu düşünüyor.
  • Son zamanlarda saygınlığının artması: Üniversite öğrencilerinin ve mezunların %39’u e-eğitimi, son zamanlarda artan saygınlığından dolayı tercih ediyor.
  • Diplomaya ulaşmak için en hızlı yol: Üniversite öğrencilerinin %31’i ve mezunların %29’u e-eğitimi daha hızlı mezun olmak için tercih ediyor.
  • Fakülte Kalitesinde olması: Üniversite öğrencilerinin %20’si ve mezunların %34’ü, e-eğitimi artan kalitesinden dolayı tercih ediyor.

Yazımızı içinde bulunduğumuz pandemi koşullarının bir an önce bitmesi, 862 milyondan fazla öğrencinin etkilendiği eğitim faaliyetlerinin kısıtlamalarının kaldırılması ve herkesin eğitime en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde ulaşması dileğiyle bitirmek istiyoruz. Hızla gelişen dünyada tüm eğitim trendlerini takip etmek ve adapte olmak; gelecek yıllarda bizim için çok önemli olacak. Sağlıcakla ve eğitimle kalın…

Kategoriler: 

Makaleyi Paylaş:

Bir yorum yap

Veri Detay Servisler

Servislerimizle mi İlgileniyorsunuz?

Servislerimizi ve çözümlerimizi inceleyerek bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi
Benzer Makaleler

  • Türkiye'deki Üniversite Diplomaları Nasıl Değersizleşti

    “Her İle Bir Üniversite” Politikası Diplomaları Nasıl Değersizleştirdi?

    Üniversitelerimiz nicelik olarak artarken, kaliteleri nitelik olarak düştü. Bu durum akademik enflasyona...

  • Türkiye'deki Üniversite Diplomaları Nasıl Değersizleşti

    “Her İle Bir Üniversite” Politikası Diplomaları Nasıl Değersizleştirdi?

    Üniversitelerimiz nicelik olarak artarken, kaliteleri nitelik olarak düştü. Bu durum akademik enflasyona...

  • Türkiye'deki Üniversite Diplomaları Nasıl Değersizleşti

    “Her İle Bir Üniversite” Politikası Diplomaları Nasıl Değersizleştirdi?

    Üniversitelerimiz nicelik olarak artarken, kaliteleri nitelik olarak düştü. Bu durum akademik enflasyona...