Dünyanın birçok yerinde mavi gökyüzü nadirdir. Bunun yerine, endüstriyel süreçlerden ve motorlu taşıt trafiğinden kaynaklanan birikmiş hava kirliliği seviyeleri, şehirleri yıl boyunca kirli havaya boğuyor.
Peki hava kirliliği dünyadaki insan nüfusunu ne ölçüde etkiliyor?
Bu soruyu yanıtlamak için veri bilimcisi Matt Dzugan, orada yaşayan nüfusun yaşadığı ince partikül madde (PM2.5) hava kirliliği seviyelerine göre her ülkeyi gölgelendiren bir kartogram oluşturdu.
“Carto” Nedir?
Öncelikle, görselleştirme stilinin kendisinden bahsedelim.
Günlük haritanız değil, bu alışılmadık kartogram, ülkelerin sınırlarını toplam nüfuslarına göre yeniden boyutlandırıyor. Bu tarzda tek bir kare 500.000 kişiyi temsil eder. Matt Dzugan’a göre, kartogram görünümü, hava kirliliği ve ince partikül maddenin (PM2.5) insan yaşamı üzerindeki etkisine kuş bakışı bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır.
Açık bir korelasyon ortaya çıkıyor: Dünyanın en kalabalık yerleşim yerlerinden bazıları aynı zamanda en fazla kirliliği yaşıyor. Nüfusun yüksek olduğu Çin ve Hindistan en belirgin şekilde görünürken, Avustralya ve Kanada gibi diğer ülkeler haritadan tamamen kayboluyor gibi görünüyor.
Bunu perspektif haline getirmek için, bu kartogramdaki 800 koyu kahverengi kare (50 μg / m³’lük bir PM2,5 konsantrasyonu), Hindistan’da Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen eşiklerin beş katı seviyelerde kirli havaya maruz kalan 400 milyon insanı temsil ediyor.
En Temiz Havaya Sahip Olan İlk 20 Ülke
Öyleyse, PM2.5 spektrumunun her iki ucundaki ülkeler nasıl sarsılıyor? Dünya Sağlık Örgütü’nden ek veriler alarak, en temiz hava sıralamasına sahip ilk 20 ülke burada.
Yukarıdaki listenin başında Yeni Zelanda gelmektedir. Ve görebileceğiniz gibi, hava kalitesi, düşük nüfus yoğunluğuna sahip gelişmiş kıyı ekonomilerinde en yüksek olma eğilimindedir ve bir ada olmak veya daha az yaşanabilir Arktik tundrası da buna yardımcı olur. Bununla birlikte, hava kalitesinin en iyi ülkelerde bile düşebileceği geçici krizler var. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’nın Batı Kıyısı’ndaki son orman yangınları, her seferinde haftalarca kırmızımsı-turuncu gökyüzü ve tehlikeli seviyelerde hava kalitesi ile sonuçlandı.
Hava Kirliliğinin En Çok Olduğu 20 Ülke
Öte yandan, Nepal’in hava kalitesi listesinin en altına düşmesi şaşırtıcı olabilir. Neden 30 milyondan az nüfusa ev sahipliği yapan bu denize kıyısı olmayan ülke, 100μg / m ‘ ye ulaşan tehlikeli hava kirliliğinden muzdarip?
Kısacası, fosil yakıtlı trafik ve üretim operasyonlarından kaynaklanan emisyonlar Katmandu vadisinde sıkışıp kalıyor ve bu da bölgede yaşayan insanlar için hava kalitesi sorunlarına neden oluyor.
Daha düşük hava kalitesine sahip bölgeler, Orta Afrika ve Asya’daki bazı ülkeler ve Orta Doğu gibi gelişmekte olan ekonomilerle daha fazla karayla çevrili olma eğilimindedir.
Son olarak, Çin bu genel listede daha alt sıralarda yer alsa da, nüfus büyüklüğü nedeniyle kartogramda en öne çıkanlardan biri olduğunu belirtmekte fayda var.
Dünyamızın ve geleceğimizin kaderinin bizim ellerimizde olduğunu unutmamak, gelecek nesillere daha güzel bir dünya ve hava bırakmak tüm insanlığın ana gayesi olması dileğiyle…